Αγνώστου (σε μένα...) σοφού:

«Η κακία στον κόσμο δεν είναι αποτέλεσμα της κακίας των κακών αλλά της αδράνειας των καλών».

...υιοθέτηση-αντιγραφή υπό Kλαζομενίου του έλληνος

18/12/10

"δημαρχο-κεντρικά" και άλλα συστήματα

Είναι πλατιά γνωστό στους κατοίκους της Ψωρογιώργαινας, ότι ο μακαρίτης Α. Παπανδρέου, το σε πολλά σημεία αυταρχικό Σύνταγμα του επίσης μακαρίτη Κ. Καραμανλή, το οποίο το ΠΑΣΟΚ είχε καταψηφίσει -ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο- το 1975..., τό έκανε αυταρχικότερο όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, με την Αναθεώρηση Συντάγματος, που έκανε το 1985.
Φάνηκε τότε, σε πολλούς πέρα από τους πολιτικούς του αντιπάλους, ότι τα περί δημοκρατίας παχιά λόγια λέγονταν μόνο και μόνο για να κρύψουν την αυταρχική νοοτροπία, την αλαζονεία του αρχηγού. Η οποία -καθόλου ανιδιοτελής, όπως αποδείχτηκε- αλαζονεία έχει το μεγάλο ...προσόν να διαχέεται ταχύτατα προς τα κάτω, προς την βάση της ιεραρχικής πυραμίδας.
Δημιουργήθηκε τότε το λεγόμενο "πρωθυπουργικο-κεντρικό" σύστημα, όπου ο πρωθυπουγός μπορεί να επιβάλει ένα σωρό πράμματα μόνος του και μπορεί -κορυφαίο παράδειγμα!- να διαλύσει την Βουλή οποτεδήποτε, χωρί να ρωτήσει κανέναν.
Είναι αυτό που οι αρχαίοι πρόγονοί μας ονόμαζαν «ενός ανδρός αρχή», που σημαίνει δικτατορία βέβαια και όχι δημοκρατία...
Η προς τα κάτω διάχυση της αλαζονείας οδήγησε στους ανάλογους τομείς στο "υπουργικο-κεντρικό" σύστημα, στο "νομαρχο-κεντρικό" σύστημα, στο "δημαρχο-κεντρικό" σύστημα και πάει λέοντας(*).
Όλοι αυτοί οι μεγαλύτεροι και μικρότεροι δικτατορίσκοι έκαναν και κάνουν «του κεφαλιού τους» -καθόλου ανιδιοτελώς, επαναλαμβάνω- πολλές φορές νόμιμα {δείτε τον ραγκούσιο ...ΚΑΚΟκράτη και φρίξτε!} ή και στα όρια της νομιμότητας, αν μη και πέρα απ' αυτά!
Περισσότερα, πιο αναλυτικά και στοιχειοθετημένα, θα βρείτε στο "μπλογκ" του συνεργάτη του Π/Τ  Ν.Α. Λάμπη {5monkeysbrain.blogspot.com}.


Εγώ έγραψα τα παραπάνω σύντομα, για να συνεχίσω με την «κακία» μου για τον Πρόεδρο του Δημοτικού Ραδιοσταθμού Γιαννίνων, που, όπως μού μετάφερε ο παραπάνω συνεργάτης,
..."εφαγε", χριστουγεννιάτικα, το Διοικητικό Συμβούλιο!
Όχι δεν τούς «απάλλαξε από τα καθήκοντά τους», δεν τούς κατήργησε, δεν πρέπει να έχει άλλωστε τέτοιο δικαίωμα, απλώς στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Δημ. Ραδιοσταθμού προς τους ακροατές τούς ...παράλειψε και λέει:
«Ο Πρόεδρος και οι εργαζόμενοι του Δ.Ρ. σάς εύχονται κλπ... κλπ... κλπ...». Διοικητικό Συμβούλιο πουθενά.
Τόσο "απλά" είναι τα πράμματα. Τόσο "απλά" μεταφέρθηκε η αλαζονική νοοτροπία μέχρι αυτήν την ...τελευταία τρύπα της φλογέρας, τον Πρόεδρο Δημοτικού Ραδιοσταθμού Γιαννίνων.
Λίγες όμως μέρες τού μείνανε... Έχασε ο «Δήμαρχός του». Έχασε κι αυτός. Ας ελπίσουμε πως ο όποιος καινούριος στη θέση του θα είναι τουλάχιστον πιο ευγενής...
- - - - - - - - - - - - - - - -
(*) Πολύ ζωηρό -και ενδεικτικότατο!- παράδειγμα είναι ο νόμος της Μελίνας Mερκούρη με βάση τον οποίο ιδρύθηκαν το 1982 τα ...περιβόητα, κάποια και ...διαβόητα, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα: Έχουν ένα Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο δεν έχει άλλη κύρια αρμοδιότητα εκτός από το να ...πληρώνει!
Τα πάντα αποφασίζει και κάνει μόνος του ο "Καλλιτεχνικός Διευθυντής" από επιλογή έργου, σκηνοθέτη και ηθοποιών μέχρι αριθμό και διάρκεια παραστάσεων.
Από την πρακτική όλων αυτών των 30 χρόνων αποδείχτηκε ότι οι Κ.Δ. προτιμούσαν ως σκηνοθέτες ή/και πρωταγωνιστές τους ...εαυτούς τους (παίρνοντας διπλές και τριπλές αμοιβές εννοείται...) και χειρίζονταν όλα τα θέματα για το συμφεροντάκι τους ή το συμφέρον της κλίκας που δημιούργησαν, ανεξέλεγκτοι, όπως ήταν.
Αποδείχτηκε ότι αυτός ο ...εμπνευσμένος νόμος της Μελίνας με έναν Κ.Δ.-δικτάτορα προκάλεσε μια τεράστια μαύρη τρύπα στα δημόσια οικονομικά (ας μάς πουν κάποτε πόσο μεγάλη...) και ελάχιστη, αν όχι μηδενική -ή και ΑΡΝΗΤΙΚΗ!-, καλλιτεχνική ανάπτυξη της επαρχίας.
Πλην εξαιρέσεων βέβαια... Που καθόλου όμως δεν αλλάζουν την ουσία του θεσμού.

1 σχόλιο:

akrat είπε...

δεν είναι τίποτα... δημοκρατία έχουμε...